Kapat

HABERLER

Başvuru yeni koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında Ceza İnfaz Kurumundaki görüşlerin kısıtlanması nedeniyle aile hayatına saygı hakkını ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Başvuru yeni koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında Ceza İnfaz Kurumundaki görüşlerin kısıtlanması nedeniyle aile hayatına saygı hakkını ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Başvurucu barındırıldığı ceza infaz kurumuna gönderilen maphusların açık ve kapalı görüş haklarının salgın tedbirleri kapsamında kısıtlanmasını gerektirdiği belirten yazı paylaşmıştır. Kısıtlanmaya yönelik alınan kararların yasal dayanağını bulunmadığını ileri sürerek söz konusu uygulamanın kaldırılması talebiyle infaz hakimliğine şikayet dilekçesi sunmuştur. İnfaz hakimliğince verilen kararda yasaya ve hukuka uygun olduğu ifade edilmiştir. Başvurucu nihai kararı öğrendikten sonra bireysel başvuruda bulunmuştur.
Anayasa Mahkemesi somut olayın şartlarında kapsamı ve süresi öngülebilir olmayacak şekilde idari makamlar tarafından ziyaret hakkının kısıtlanmasına imkan veren açık bir düzenlemenin olmadığı ve ziyaret hakkına ilişkin kısıtlamaların Ceza İnfaz kurumlarına gönderilen idari talimat yazıları doğrultusunda uygulandığını ifade etmiştir. Temel hak ve hürriyetleri sınırlandıran bir tedbirin 'Demokratik Toplum' düzeninin korunması bakımından ne kadar gerekli ve ölçülü olursa olsun salt bir idari işleme dayanıyorsa bu tür bir müdahalenin kanunilik şartını sağladığından söz edilemez yani idarenin kanunu bir dayanak olmadan ilk elden temel hak ve hürriyetleri sınırlandırılması düşünülemez denmiştir. Açıklanan nedenler doğrultusunda Anayasa Mahkemesi aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir.
Başvuru Numarası: 2020/38826
Karar Tarihi: 20.07.2023
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231116-5.pdf 

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23