Kapat

HABERLER

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 211. Maddesinin 1. Fıkrasının İkinci Paragrafında Yer Alan “…veya Ticaret Politikası Önlemlerine Tabi Eşyanın Gümrük Kıymetinin Yükümlünün Kendi Beyanı ile Artırılması…” İbaresinin Anayasa’nın 10. Ve 35. Maddelerine Aykırı Olmadığı Hakkında Karar

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 211. Maddesinin 1. Fıkrasının İkinci Paragrafında Yer Alan “…veya Ticaret Politikası Önlemlerine Tabi Eşyanın Gümrük Kıymetinin Yükümlünün Kendi Beyanı ile Artırılması…” İbaresinin Anayasa’nın 10. Ve 35. Maddelerine Aykırı Olmadığı Hakkında Karar

Adana Bölge İdare Mahkemesi 2. Vergi Dava Dairesi tarafından, serbest dolaşıma giriş beyannamesine tabi eşyaya ilişkin olarak fazla ödendiği iddia edilen gümrük vergisi ve katma değer vergisinin faiziyle birlikte iadesi talebiyle açılan davada, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 211. maddesinin 1. fıkrasının ikinci paragrafında yer alan “…veya ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın gümrük kıymetinin yükümlünün kendi beyanı ile artırılması…” ibaresinin Anayasa’nın 10. ve 35. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talep edilmiştir.

İptali istenen kanun hükmü şöyledir: “Kanunen ödenmemeleri gerektiği halde ödenmiş olduğu belirlenen gümrük vergileri geri verilir. Kanunen tahakkuk ettirilmemeleri gerektiği halde tahakkuk ettirilen gümrük vergileri kaldırılır.
Ancak, kanunen ödenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gereken gümrük vergileri ilgili kişinin kasten yaptığı bir tahrifat veya ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın gümrük kıymetinin yükümlünün kendi beyanı ile artırılması sonucunda ödenmiş veya tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin geri verilmesine veya kaldırılmasına ilişkin talepler kabul edilmez."

İtiraz konusu kuralla gümrük vergisi mükelleflerinin kendi beyanları üzerine tahakkuk eden ve ödenen vergilerin geri verilmesi veya kaldırılması imkânının ortadan kaldırılmasının eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı, gümrük vergisi mükelleflerinin kanunen ödememeleri gerekmesine rağmen ödemiş oldukları bu verginin geri verilmesi veya kaldırılması için öngörülen başvuru yolunun kapatılmasının mülkiyet hakkını ihlal ettiği öne sürülmektedir.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde ithalatta gözetim uygulamasından doğan yükümlülüklerden kaçınmak isteyen gümrük vergisi mükelleflerinin vergilerin geri verilmesi veya kaldırılması taleplerinin yerine getirilmesi imkânını ortadan kaldıran kuralın gümrük vergisi mükelleflerine aşırı bir külfet yüklemediği ve kamu yararı ile mülkiyet hakkına yönelik kişisel yarar arasında bulunması gereken makul dengenin gözetildiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla kuralın orantısız bir sınırlamaya neden olmadığı, dolayısıyla mülkiyet hakkına ölçüsüz bir sınırlama getirmediği sonucuna ulaşılmıştır. 

Dolayısıyla kural Anayasa’nın 35. Maddesine aykırı değildir. Kuralın Anayasa’nın 10. maddesiyle ilgisi görülmemiştir.

Künye: AYM, E.2022/136, K.2023/16, 25/01/2023

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23

Hafta İçi 09:00 - 18:00